Inleiding
De schouder is een zeer beweeglijk gewricht maar is ook een onstabiel gewricht. Dit wil zeggen dat de schouder gemakkelijk kan ontwrichten (= schouderluxatie). Hierbij kan er beschadiging optreden van de stabiliserende structuren van de schouder. Zeer vaak betreft het dan een scheur van het labrum. Dit is een soort kraakbeenderige bumper aan de voorzijde van de schouder.
Door deze veranderingen van de stabiliserende structuren van de schouder bestaat er een grotere kans dat de schouder opnieuw zal ontwrichten. Dit risico is groter naar gelang de eerste ontwrichting op jongere leeftijd optrad.
Er bestaat ook chronische instabiliteit – doch dit is eerder zeldzaam: Sommige mensen hebben genetisch meer elastische ligamenten en bindweefsel. Dit noemen we hyperlaxiteit van de gewrichten. Uiteraard zijn niet enkel de schouders maar ook andere gewrichten gevoelig aan overbeweeglijkheid (bv enkel instabiliteit)
Behandeling
Bij ernstige botdefecten/bij veelvuldige luxaties of bij risico-groepen (bv rugby-spelers) geeft een herstel via kijkoperatie teveel risico op herval. Dan kan het soms noodzakelijk zijn een open schouderstabilisatie uit te voeren. Een botblokje wordt dan voor de schouderpan geplaatst zodanig er een extra bumper is. Deze operatie is gekend onder de naam Bristow-Latarjet.
Complicaties
· Infectie: is niet zo frequent en in de meeste gevallen kan deze succesvol behandeld worden met antibiotica.
· Nabloeding: deze stopt in de meeste gevallen spontaan.
· Zenuw- en bloedvatletsels: gelukkig genoeg zijn deze letsels zeldzaam.
· Schouderstijfheid (‘frozen shoulder’) is soms aanwezig na een schouderoperatie en vereist een specifieke behandeling (injecties, eventueel mobilisatie onder narcose), om dit te voorkomen zijn de pendeloefeningen zeer voornaam.
· Het gebeurt soms dat het botblokje niet wil vastgroeien of dat de schroeven loskomen.
· Er is altijd de kans dat de schouder in de latere levensloop toch nog uit de kom gaat. Afhankelijk van de studies hierover, varieert dit risico tussen de 2.5-5%
· Gezien het een open procedure is, wordt er een litteken gemaakt aan de voorzijde van de schouder.
· De revalidatie duurt altijd lang.
Kostprijs
Deze ingreep wordt quasi volledig terugbetaald door de mutualiteit, en afhankelijk van uw kamerkeuze zal uw opleg zeer beperkt zijn.