Instabiliteit Schouder: kijkoperatie

Infofiche over een kijkoperatie wegens instabiliteit van de schouder

Dr. Frederik Mortier

frederik.mortier@orthomortier.be

Inleiding

De schouder is een zeer beweeglijk gewricht maar is ook een onstabiel gewricht. Dit wil zeggen dat de schouder gemakkelijk kan ontwrichten (= schouderluxatie). Hierbij kan er beschadiging optreden van de stabiliserende structuren van de schouder. Zeer vaak betreft het dan een scheur van het labrum. Dit is een soort kraakbeenderige bumper aan de voorzijde van de schouder.

Door deze veranderingen van de stabiliserende structuren van de schouder bestaat er een grotere kans dat de schouder opnieuw zal ontwrichten. Dit risico is groter naar gelang de eerste ontwrichting op jongere leeftijd optrad.

Er bestaat ook chronische instabiliteit – doch dit is eerder zeldzaam: Sommige mensen hebben genetisch meer elastische ligamenten en bindweefsel. Dit noemen we hyperlaxiteit van de gewrichten. Uiteraard zijn niet enkel de schouders maar ook andere gewrichten gevoelig aan overbeweeglijkheid (bv enkel instabiliteit)

Behandeling

Bij aanhoudende instabiliteit kan er in samenspraak met uw chirurg worden beslist om over te gaan tot een Bankart herstel. Deze operatie omvat het opnieuw aanhechten van het afgescheurde labrum (= Bankart letsel) en versteviging van het kapsel (= Bankart herstel). Dit gebeurt via een kijkoperatie waarbij ankertjes worden gebruikt. Dit kan een plug in kunststof zijn, maar er bestaan nu ook systemen waarbij er een knoop in het bot wordt gemaakt, waarop dan de hechting kan gebeuren.

Complicaties

  • Infectie: is niet zo frequent en in de meeste gevallen kan deze succesvol behandeld worden met antibiotica.
  • Nabloeding: deze stopt in de meeste gevallen spontaan.
  • Zenuw- en bloedvatletsels: gelukkig genoeg zijn deze letsels zeldzaam.
  • Schouderstijfheid (‘frozen shoulder’) is soms aanwezig na een schouderoperatie en vereist een specifieke behandeling (injecties, eventueel mobilisatie onder narcose), om dit te voorkomen zijn de pendeloefeningen zeer voornaam.
  • Er is altijd de kans dat de schouder in de latere levensloop toch nog uit de kom gaat. Afhankelijk van de studies hierover, varieert dit risico tussen de 5-10%
  • De revalidatie duurt altijd lang.

Kostprijs

De ankertjes die voor deze ingreep worden gebruikt zijn duur, maar er bestaat een forfait, zodanig dat de overheid voor een stuk terugkomt in deze kost.tekening-bankart2